Pórkovo-hruškový krém
Recept k přípravě 8 porcí.
Ingredience:
4 lžíce másla
5 pórků (jejich bílé části očištěné, rozpůlené a nakrájené na tenká půlkolečka)
3 brambory (středně velké, oloupané a nakrájené na kostičky)
4 hrnky kuřecího vývaru
1 kg konzervovaných hrušek (nakrájených na větší kusy)
1 hrnek nálevu z konzervovaných hrušek
2 lžičky soli
½ lžičky bílého pepře (mletého)
1 hrnek smetany ke šlehání
150 g plísňového sýru (např. Nivy – rozdrobené)
2 lžíce čerstvé pažitky (drobně nakrájené)
Příprava:
1. V hlubokém hrnci za středně vysoké teploty podusíme na másle pórky (5 minut).
2. Přidáme brambory a za občasného míchání orestujeme (3 minuty).
3. Zalijeme kuřecím vývarem, nálevem z hrušek, přidáme sůl, pepř a vaříme dokud nejsou brambory měkké (asi 10 minut).
4. Dáme stranou, přidáme hrušky a vše důkladně rozmixujeme ručním mixérem.
5. Vrátíme na plotnu, vmícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a za mírné teploty prohřejeme (5 minut).
6. Podáváme teplé.
7. Při výdeji posypeme plísňovým sýrem a pažitkou.
Rada:
Chuť můžete zvýraznit přidáním ½ lžičky rozmarýnu.